Warsztaty Roślinna Kuchnia Zero Waste – Giszowiec

Data: 9 listopada 2019, godzina 10:00
Lokalizacja: MDK Szopienice-Giszowiec, Plac Pod Lipami 1, Katowice
Start zapisów: 30 października
Wydarzenie na FB

Uwaga! Liczba miejsc ograniczona – obowiązują zapisy drogą mailową. Informacja poniżej.

Czy wiesz, czym jest Agenda 2030 i jakie znaczenie mają cele zrównoważonego rozwoju? A może chciał(a)byś dowiedzieć się czegoś o kuchni roślinnej i poznać sposoby, jak nie marnować jedzenia?

Według raportu Banków Żywności, co roku w Polsce marnujemy ok 9 mln ton jedzenia! W przeliczeniu na każdego Polaka, daje to 235 kg żywności, która trafia na wysypisko śmieci. Jedzenie, które ląduje na śmietniku to również problem zmarnowanych zasobów oraz przyspieszenia efektu cieplarnianego. Jedno zmarnowane jabłko to strata nawet 70 litrów wody, a z powodu wyrzucania żywności, na świecie do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych! Jest to niemal równoznaczne z roczną emisją produkowaną przez cały przemysł Unii Europejskiej.

Chcąc przeciwdziałać marnowaniu żywności i zapoznać Was z potrawami niezawierającymi produktów odzwierzęcych, zapraszamy na warsztaty z roślinnej, bezodpadowej kuchni, w ramach których pokażemy, jak możemy wykorzystać różne produkty, które najczęściej pozostają w naszych lodówkach. Poznacie proste przepisy na pyszne potrawy, które sami przygotujecie. Dowiecie się również, dlaczego produkty pochodzenia roślinnego mogą być bardziej przyjazne dla środowiska.

W ramach spotkania pokażemy wam również, jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze, by jak najdłużej zachowały świeżość i wysoką jakość oraz opowiemy o tym, jak kupować produkty zgodnie z ideą Zero Waste i czym jest freeganizm.

Na warsztatach wspólnie przygotujemy:
– mus czekoladowy z banana
– sałatkę ziemniaczaną
– pastę z fasoli

Wszystkie produkty wykorzystywane na warsztatach są pochodzenia roślinnego.

Udział w warsztatach jest bezpłatny. Obowiązują zapisy pod adresem mailowym ewa@wolnaherbata.pl. Zgłoszenia przyjmujemy do 5 listopada lub do zamknięcia listy chętnych.

Działamy w zgodzie z ideą Zero Waste, gdzie nic się nie marnuje i wykorzystujemy rzeczy, które już mamy. Przy zapisach koniecznie dajcie nam znać, czy przyniesiecie własne pojemniki, czy też przygotować dla Was opakowania na wynos. Będziecie potrzebowali: pojemnika średniej wielkości (na sałatkę) oraz dwóch słoików – na mus czekoladowy i pastę z fasoli. Zachęcamy również do zabrania własnego talerza, jeśli chcecie zjeść przygotowane przez Was produkty od razu 🙂

Warsztaty odbędą się w MDK Szopienice-Giszowiec, filia w Giszowcu (Plac Pod Lipami 1). Jest to trzecie z czterech niezależnych spotkań, które odbywają się w różnych lokalizacjach Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii. Czwarte spotkanie odbędzie się w Mikołowie – prosimy śledzić nasz profil!

Projekt „Roślinna Kuchnia Zero Waste” jest częścią programu „Zrównoważona Europa dla Wszystkich” („Make Europe Sustainable for All”) związanego z realizacją działań przybliżających mieszkańcom Polski Cele Zrównoważonego Rozwoju 2030 (Agenda 2030). Program jest współfinansowany przez Komisję Europejską.